Klädsel, Utrustning & Vallning
Rätt förutsättningar
Visst är det kul att åka skidor, men bäst blir det med rätt klädsel en bra utrustning.
Kläderna ska vara tillräckligt varma och smidiga för att kunna vara fysiskt aktiv. Skidor och stavar ska vara anpassade till åkarens längd och skidorna ska ha rätt spann. Sedan gäller det att kunna välja bland alla vallor. Men hur kommer man dit? Här nedan följer några korta råd.
Klädsel
Vinter
Skiljer sig inte så mycket åt från barmark. Det kan behövas en förstärkningsjacka att kunna ta på och tjockare handskar. Undvik overaller och täckbyxor då dessa i de flesta fall är alldeles för varma. För små barn i skidskolan kan det dock behövas om det är kallt och blåsigt.
Barmark
Hur mycket kläder som behövs är individuellet. En del fryser väldigt lätt och en del fryser aldrig. Under träningarna rör vi på oss väldigt mycket så i regel behövs mindre kläder än vad de flesta tror.
- Löpskor på fötterna
- Ytterplagg som klubbens längddress eller löptights med en tunnare löp/vindjacka. En träningsdress som man använder på fotboll/innebandy funkar också men blir ofta för blöt när det regnar.
- Underställ, t-shirt eller underställ + t-shirt under jackan. Runt 5 grader och kallare är det aktuellt med underställ även på benen.
- Vid minusgrader kan en mellanlagerströja behövas.
- Mössa, pannband eller buff på huvudet
- Skidhandskar eller tumvantar på händerna. Undvik tunna fingervantar i bomull då de blir blöta och händerna iskalla.
Utrustning
Stavar – Rekommenderade längder
Klassisk:
Ungdom 30-35 cm under kroppslängd.
Junior 25-30 cm under kroppslängd.
Skate: ca 20 cm under kroppslängd.
För stavgång rekommenderas klassisk längd.
Skidor och pjäxor
Kombipjäxor rekommenderas. De kan användas både till klassisk skidåkning och till skejt. Det fungerar bra med ett par pjäxor även för en tävlande ungdom upp till 13-14 år.
För barn som precis ska lära sig åka skejt fungerar det bra att använda samma skidor till både klassiskt och skejt så länge de är vallningsbara. Vill man slippa att valla och ta bort valla mellan träningar kan det vara smidigt med två par skidor. Det behövs inte nödvändigtvis vara ett par specifika skejtskidor utan kan vara fjolårets urväxta vallningsbara klassiska skidor. Det går också att leta efter begagnad utrustning. Kika tex i vår Facebook grupp Selånger SOK Köp och Sälj , blocket eller någon bytesmarknad.
Skinskidor har kommit på bred front de senaste åren och är ett bra alternativ även för barn och ungdomar. En nackdel för små barn är dock att det blir svårare med spontan skejtåkning än på en vallningsbar skida och att det behövs ytterligare ett par skidor när det ska åkas skejt.
Rekommendera längder.
Klassisk: 20-30 cm över kroppslängd.
Skate: 10-20 cm över kroppslängd.
När man hittat skidor med rätt längd är det viktigt att prova så att spannet stämmer mot kroppsvikten. Man kan säga att det är viktigare med rätt spann än med rätt längd och är man nybörjare kan det vara en fördel om skidorna är något kortare. Det är helt enkelt lättare att styra korta skidor. I sportaffären hjälper de till att prova ut detta eller ta någon erfaren åkare till hjälp, vi har en spannbräda i förrådet som kan nyttjas.
Vallning
Gör det enkelt för dig och börja med att skaffa en bas av några vallor och öva dig fram och komplettera allt eftersom. Vallatape fungerar i ganska många fören men är känsligt för skräp och fungerar sämre i klisterföre.
Vi har en bra vallabod som kan nyttjas vid träningarna – boden är då alltid öppen.
Vill du lära dig mera så är ett bra tips att gå ut på YouTube och titta på Swix School med Gunde Svan inför Vasaloppet när han visar hur glidvalla, fästvalla och rengörning går till. Där finns även beskrivning på vad man kan behöva som ”grundsortiment”.